800 500 515
Pondělí - pátek (8:00 - 17:00) info@rajapack.cz
Nákup ve velkém?
Cenová nabídka ZDARMA
4,7/5
Hodnocení zákazníků
0
Pokračovat v nákupu
cat

Principy činnosti

img
Nadace RAJA-Danièle Marcovici vybírá přidružené projekty.
Více o nadaci
img
RAJA vybírá produkty, z jejichž koupě budou tyto projekty podpořeny . Za každý zakoupený balíček z této nabídky je nadaci věnováno 25 Kč.
Prohlédněte si charitativní produkty
img
Nadace ze získaných peněz podpoří zvolené projekty.
Prohlédněte si projekty

Náš závazek

Nadace RAJA-Danièle Marcovici, která byla založena v roce 2006, podporuje solidární projekty na zlepšení životních podmínek žen na celém světě. Nadace již podpořila stovky sdružení ve prospěch desítek tisíc žen.

Od září 2015 nadace v rámci programu "Ženy a životní prostředí", který zahájila společně se skupinou RAJA, podporuje přidružené projekty zaměřené na ženy a životní prostředí.

Za 8 let:

  • Bylo skupinou RAJA získáno 3,5 milionu eur.
  • Bylo podpořeno 114 přidružených projektů.

V roce 2023 bylo vybráno a darováno téměř 500 000 EUR společností RAJA France a zúčastněnými evropskými dceřinými společnostmi skupiny (Francie, Švýcarsko, Belgie, Nizozemsko, Rakousko, Velká Británie, Itálie, Španělsko, Dánsko, Švédsko, Norsko, Polsko, Česká republika, Portugalsko, Slovensko, Maďarsko). To umožnilo podpořit 12 přidružených projektů.

Aktuálně podporované projekty

Nadace RAJA- Danièle Marcovici každoročně podporuje 12 nových sdružení. Zde najdete projekty podporované do 31.12.2024.

Humanitární asociace pro Afriku (AHPA)

Využitím solárních plachet je 40 žen, které produkují sůl, vyškoleno v ekologicky odpovědnějších výrobních postupech.

V Beninu ženy z pobřežních vesnic v obci Ouidah vyrábějí sůl již po generace. Od ledna do dubna vysychá bažinatá půda, která je ideální pro výrobu solanky. Tradičně ženy používají mangrovové dřevo k vaření solanky, dokud se voda neodpaří a nezůstane jen sůl. Tento krok je obzvláště škodlivý pro jejich zdraví kvůli výparům, které se uvolňují, a ohrožuje biologickou rozmanitost regionu kvůli intenzivnímu kácení mangrovníků. V zájmu ochrany říčních břehů zakázaly beninské úřady kácení mangrovových porostů, což mělo dopad na práci výrobců soli, kteří buď ukončili svou činnost, nebo se rozhodli získávat dřevo z jiných vesnic. Humanitární asociace pro Afriku (AHPA), které se v této oblasti Beninu obzvláště angažuje, chtělo těmto výrobcům soli pomoci změnit jejich výrobní postupy tak, aby byly šetrnější k životnímu prostředí, a to pomocí solárních panelů k odpařování solanky. První pokus v této oblasti proběhl v roce 2002, ale producenty soli nepřesvědčil. Ve spolupráci s CRIPADD, beninskou nevládní organizací, a Asociací rybníků a močálů l'le de Ré (AEMA), odborníkem na pěstování soli, AHPA obnovila experiment s povzbudivými prvními výsledky, do kterého se zapojilo přibližně deset žen, a poté jej rozšířila na další pěstitelky soli. Použitá technika je šetrnější k jejich zdraví a biodiverzitě.

Agronomové a veterináři bez hranic

Posílení vůdčích schopností domorodých žen a drobných zemědělců, kteří následně vedou politickou obhajobu Páramos; vysokohorské půdy s životně důležitými ekologickými funkcemi pro produkci.

V roce 2008 se Ekvádor stal první zemí na světě, která ve své ústavě uznala práva přírody. Toto rozhodnutí jim poskytlo nejvyšší stupeň ochrany uznaný ekvádorským právem. V praxi však tato práva nejsou dodržována. Obyvatelé kmene Kichwa se staví proti lidským činnostem, které ničí jejich zemi hospodářskou těžbou: odlesňování, expanzivní zemědělství, těžba nerostných surovin, vodní elektrárny atd. Toto domorodé obyvatelstvo žije v nadmořské výšce přes 3 000 metrů v pohoří Sierra (Andy) v srdci Páramos; ekosystému s životně důležitými ekologickými funkcemi. Jsou zdrojem sladké vody i zásobárnou uhlíku. Na podporu obrany práv obyvatel Páramos spojili agronomové a veterináři bez hranic (AVSF) své síly s ECUARUNARI, konfederací Kichwa v Ekvádoru, aby posílili hnutí původních obyvatel Sierry. Jedním z cílů této spolupráce je posílit vůdčí schopnosti domorodých a venkovských žen, aby mohly provádět místní a celostátní politickou advokacii. Škola Dolores Cacuango, která byla zřízena v 90. letech 20. století a v roce 2010 uzavřena kvůli nedostatku finančních prostředků, bude obnovena, aby mohla v roce 2023 přivítat skupinu žen. Škola nese jméno vlivné domorodé vůdkyně, uznávané jako průkopnice boje za práva původních obyvatel Ekvádoru.

CARE France

Pomáhat pěstitelkám kávy rozvíjet postupy šetrnější k životnímu prostředí a posilovat jejich vedoucí postavení.

Káva je jednou z nejrozšířenějších komodit na světě: odhaduje se, že na celém světě ji pěstuje 25 milionů lidí, z nichž mnozí jsou drobní pěstitelé. Laos je třetím největším producentem kávy v jihovýchodní Asii a poskytuje zaměstnání 40 000 rodinám, od velkých obchodníků a producentů kávy až po drobné pěstitele na komerčních plantážích. Globální oteplování má vážný dopad na zemědělství a hospodářství země (sucho, záplavy, sesuvy půdy). CARE France a CARE Laos pracují v 10 vesnicích v regionu Dakcheung, aby pomohly pěstitelům kávy rozvíjet udržitelné odvětví s nízkým dopadem na životní prostředí. Ve své práci se zaměřují na posílení postavení žen, které tvoří více než polovinu pěstitelů, avšak chybí v rozhodovacích kruzích, mají horší přístup k možnostem vzdělávání a nižší příjmy. Jsou méně gramotné, a proto neřídí prodej ani administrativu. Cílem projektu je posílit roli a vedoucí postavení žen ve skupinách producentů kávy, zvýšit povědomí komunity o genderových a klimatických otázkách a lobbovat za zahrnutí genderových aspektů do laoské strategie v oblasti kávy. Nadace RAJA Danièle Marcovici přispívá na spolufinancování projektu částkou 25 000 EUR na dobu 1 roku (2024).

Chaussettes Solidaires

Nabídka workshopů designu oděvů pro znevýhodněné ženy s využitím recyklovaných ponožek v rámci akcí, do kterých jsou zapojeny podniky a školy.

Již 12 let nabízí sdružení Chaussettes Solidaires v pařížské čtvrti Goutte d'Or ženám v nejistých situacích, zejména těm, které žijí v nouzových ubytovacích centrech, workshopy na výrobu oděvů z ponožek nasbíraných v rámci akcí, do nichž se zapojují podniky a školy. Řada těchto žen vyjádřila přání naučit se šití jako řemeslu, které by jim pomohlo se z nejisté situace nadobro dostat. Na trhu již existují možnosti školení, ale často jsou rozloženy do dlouhého časového období (například jednou týdně) nebo jsou pro tento typ posluchačů nevhodné (chybí návaznost a podpora pro tyto osoby v obtížích). Aby sdružení vyšlo vstříc jejich potřebám, zřizuje krátkodobé kurzy (6 měsíců), které ženám umožní získat technické dovednosti a seznámit se s kodexy a chováním očekávanými na trhu práce.

Elektrikáři bez hranic

Podpora nezávislosti podnikatelek prostřednictvím rozvoje nové výdělečné činnosti: prodeje solárního systému pro čerpání vody pro zemědělce.

V Nepálu je v období sucha (od listopadu do března) pro zemědělce obtížné zavlažovat pole. Existují řešení, například tepelná čerpadla, která však spotřebovávají velké množství energie a enormně znečišťují ovzduší. Jiná, spíše ruční, přinášejí další omezení pro ženy zemědělce, protože to jsou ony, kdo čerpají vodu. Elektrikáři bez hranic chtějí vytvořit dostupnější řešení solárních čerpadel, aby zemědělci mohli vyrábět čistěji. Zavlažovací systémy bude distribuovat místní partnerská organizace Kalpavriksha (KGG), která provozuje síť "podnikatelek" (známých jako Suryamukhis) pro distribuci hygienických výrobků a vybavení domácností ve venkovských oblastech. Cílem projektu je také posílit postavení těchto podnikatelek tím, že je vyškolí v prodeji technologií obnovitelných zdrojů, což je atraktivní růstové odvětví. Nepálské ženy se potýkají se značnou nerovností. Zřídkakdy vlastní zemědělskou půdu, mají nižší gramotnost než muži a horší přístup ke vzdělávání.

GreenNKool

Zlepšení účasti ženských organizací na ochraně životního prostředí při boji proti násilí na základě pohlaví.

Madagaskar je na 10. místě mezi zeměmi, které jsou nejvíce ohroženy změnou klimatu. Od roku 1960 se průměrná teplota zvýšila o 0,7 °C, země se potýká s dlouhotrvajícím suchem, častými cyklony a nepravidelnými srážkami. Přibližně 90 % obyvatel je přímo závislých na zemědělství, což vystavuje miliony lidí nedostatku potravin. Důsledky změny klimatu navíc zhoršuje masivní odlesňování, neboť v letech 1950-2010 došlo ke ztrátě lesního porostu o více než 40 %. Projekt probíhá v Ambovombe v regionu Androy, který patří k nejchudším (91 % obyvatel žije pod hranicí chudoby) a nejsušším (více než 2 miliony lidí jsou kvůli suchu ohroženy hladomorem) v zemi. Cílem organizace GreenNkool je zvýšit zapojení organizací občanské společnosti vedených ženami do ochrany životního prostředí a zároveň bojovat proti násilí na základě pohlaví. Toho bude dosaženo vytvořením výzkumné laboratoře s nízkými technologiemi pro odsolování vody a produkci spiruliny a založením odolného arboreta, které budou provozovat ženská sdružení.

Habitat-Cité

Podpora potravinové bezpečnosti venkovských rodin tím, že se ženám umožní vytvořit si vlastní jedlý les z ovocných stromů a keřů.

V hornaté a nepřístupné oblasti Vallée de Jacmel et Bainet na jihovýchodě Haiti se obyvatelé živí především zemědělstvím, chovem dobytka a řemesly. V důsledku sucha, odlesňování a přírodních katastrof se venkovské komunity potýkají s četnými problémy, které ovlivňují jejich úrodu a životní podmínky. V reakci na tyto problémy zahájila organizace Habitat-Cité a její partnerská organizace OJUCAH projekt vytváření jedlých lesů místními ženami s cílem bojovat proti odlesňování a diverzifikovat potravinářské plodiny. Cílem je vytvořit lesní ekosystém, v němž by společně rostly stromy, popínavé rostliny, zelenina, ovocné stromy a léčivé rostliny. OJUCAH podporuje zejména čtyři ženy prostřednictvím školení a individuálního poradenství při vytváření jedlých lesů, aby mohly své znalosti předávat dalším ženám ve své komunitě. Plánují se také aktivity zaměřené na mladé dívky, které mají zvýšit jejich povědomí o environmentálních a genderových otázkách.

Inti Energies Solidaires

Zlepšit odolnost žen vůči změně klimatu tím, že jim nabídneme praktická, ekologicky odpovědná řešení pro jejich činnosti, které jim přinášejí příjmy.

Atacora v Beninu je venkovská oblast s obzvláště chudým a zranitelným obyvatelstvem. Zemědělskou činnost zde vykonávají ženy, které zpracovávají ovoce nebo zeleninu na tržní produkty (manioková mouka, kukuřičná mouka, sušené mango, zpracování sóji atd.). Zpracovatelské techniky nejsou optimalizovány, což znamená, že dochází ke ztrátám na produkci. Kromě toho je tato oblast ohrožena velkým odlesňováním, jehož první obětí jsou ženy, protože právě ony každý týden urazí mnoho kilometrů, aby nasbíraly dřevo. Zařízení na vaření, které se používá v domácnostech nebo k výdělečné činnosti, spotřebovává velké množství dřeva a je škodlivé pro zdraví žen. Zdroje dřeva se zmenšují, což nutí ženy cestovat za dřevem dál. Sdružení Inti Energies Solidaire, které se specializuje na ekologické vaření, chce ženám z Atacory nabídnout konkrétní, ekologicky odpovědná řešení, která jim pomohou přizpůsobit se změně klimatu a zlepšit jejich životní podmínky. S pomocí místního sdružení Eco-Bénin vyvinou a budou propagovat ekologické řešení vaření pro ženy a jejich rodiny. V doprovodu Sítě mládeže pro zelenou ekonomiku budou spolupracovat se skupinami žen na optimalizaci jejich zpracovatelských činností. Samotnou společnost Inti Energies Solidaires podpoří francouzské sdružení Support and Solidarity Group, aby zajistilo zohlednění genderové problematiky v průběhu celého životního cyklu projektu.

La Voûte Nubienne

Budování skladovacích prostor pomocí núbijských kleneb, což je technika předků, která využívá pouze místně dostupné materiály a umožňuje stavbu důstojných, cenově dostupných a odolných domů v Sahelu pro pěstitelky cibule a šalotky.

Zemědělství je významnou součástí ekonomiky Burkiny Faso. Podílí se 35 % na HDP země a zaměstnává 82 % práceschopného obyvatelstva. Více než polovina zemědělské produkce závisí na ženách, přestože vlastní pouze 8 % půdy. Změna klimatu má negativní dopad na pracovní podmínky zemědělců a výrobní metody. Nedostatek vhodné infrastruktury, která by zajistila řádné uchování úrody, tyto potíže ještě prohlubuje a zhoršuje nejistou situaci lidí pracujících v tomto odvětví. To platí zejména pro odvětví pěstování cibule a šalotky, které má v Sahelu zásadní význam. V reakci na tuto situaci podpoří sdružení Voûte Nubienne (AVN) ve spolupráci s Národní federací skupin Naam (FNGN) skupinu pěstitelek cibule a šalotky vybudováním núbijského trezorového skladu. Tato technika, stará více než 3 000 let, umožňuje stavět budovy ze 100 % z nepálené hlíny, materiálu, který je v místě široce dostupný a nemá žádný uhlíkový dopad, a nahradit dovážené plechové střechy klenutými střechami z nepálených hliněných cihel. Tloušťka hliněných stěn do značné míry tlumí teplotní výkyvy uvnitř budovy, čímž zajišťuje lepší ochranu úrody, pohodlnější pracovní podmínky a lepší ochranu před povětrnostními vlivy, na rozdíl od plechových střech, které jsou často strhávány silným větrem. Jelikož tyto budovy neobsahují dřevo, nejsou káceny žádné stromy, což přispívá k zachování lesních porostů. Díky svým vlastnostem je technika núbijských klenutých domů obzvláště vhodným řešením ekologických a klimatických problémů tohoto regionu. AVN a FNGN budou také spolupracovat s vedoucími ženami ze skupin výrobců a jejich zástupkyněmi na definování a provádění národní a mezinárodní advokacie, aby zajistily, že hlasy sahelských žen budou vyslyšeny v otázkách adaptace a práva na důstojné bydlení pro všechny.

Objectif France-Inde

Posílit schopnosti a samostatnost žen v zemědělském odvětví, aby byla zajištěna jejich finanční nezávislost a potravinová bezpečnost.

Ve venkovských oblastech státu Tamilnádu (jižní Indie) vedou klimatické změny (sucho, degradace půdy) a hospodářská izolace regionu k nejisté situaci obyvatel, zejména žen, které mají nízkou kvalifikaci a jsou diskriminovány na základě svého pohlaví. Sdružení Objectif France-Inde (OFI) se svým partnerem, nevládní organizací Gramium, která pracuje co nejblíže potřebám komunity, podporuje vytváření svépomocných skupin (JLG: Joint Liability Groups) pro ženy žijící pod hranicí chudoby. Prostřednictvím tohoto projektu budou OFI a Gramium budovat kapacitu a samostatnost farmářek v regionu, aby si zajistily finanční nezávislost díky získání státem dotovaných mikroúvěrů a také osobní a sociální emancipaci a potravinovou bezpečnost. Tento projekt, který již byl realizován ve spolupráci s nevládní organizací SEVAI, je duplikací programu, který probíhá již více než 20 let pro venkovské obyvatelstvo (175 000 žen vymaněných z chudoby).

Rejoué

Podpora sociálního a profesního začlenění žen, které ztratily zaměstnání, prostřednictvím jejich vzdělávání v oblasti recyklace hraček.

Společnost Rejoué byla založena v roce 2010 jako centrum pro integraci a recyklaci použitých hraček. Pomáhá integrovat lidi, kteří jsou daleko od zaměstnání, z nichž více než 60 % tvoří ženy, tím, že ve své dílně ve Vitry-sur-Seine (94) znovu používá hračky a dále je prodává za spravedlivé ceny ve dvou obchodech v pařížském regionu jednotlivcům a dětským profesionálům. Od 1. ledna 2022 platí zákon AGEC (protiodpadový zákon pro oběhové hospodářství), který vytváří kanál EPR (rozšířená odpovědnost výrobce) pro hračky. Hlavním cílem tohoto nového odvětví je rozvoj opětovného použití hraček, nových sběrných kanálů a recyklace. V souladu s tímto zákonem a s cílem lépe čelit výzvám tohoto odvětví chce společnost Rejoué změnit rozsah zvýšením skladovací kapacity, logistických dovedností a rozvojem prodeje. Z tohoto vývoje budou těžit zaměstnanci zapojení do programů sociální integrace, což jim poskytne větší zaměstnatelnost a finanční nezávislost. Její akční plán na příští tři roky spočívá v začlenění objevování digitálních a logistických profesí do aktivit integračního projektu a také v zajištění kariéry zaměstnanců zřízením udržitelné dílny, která bude optimalizovat činnost s cílem shromažďovat a dále prodávat více hraček.

Univers-Sel

Školení producentek soli v solárním pěstování soli, které je šetrnější k životnímu prostředí.

V Guineji-Bissau ženy, které vyrábějí sůl, seškrabávají slanou zeminu a poté ji filtrují s vodou, aby získaly "solanku", vodu nasycenou solí, kterou pak vaří na ohni z mangrovového dřeva, aby získaly sůl. Tento proces spotřebovává velké množství dřeva a je zdrojem masivního odlesňování: na výrobu jedné tuny soli jsou potřeba 3 tuny dřeva. Tato technika je také škodlivá pro zdraví žen, které celý den vdechují výpary. V reakci na to vyvinulo sdružení Univers-Sel ve spolupráci s místními producenty a solnými dělníky z Guérande techniku výroby šetrnější k životnímu prostředí: solární pěstování soli. Solanka se nalije na plastové plachty a působením větru a slunce se voda odpařuje a sůl krystalizuje. Společnost Univers-Sel používá tuto techniku v Guineji-Bissau v regionu Oio od roku 2016. V prvních dvou fázích, z nichž každá trvala tři roky, bylo za podpory nadace vyškoleno 48 producentek z 38 vesnic v oblasti solární výroby soli, které své dovednosti předaly 1 500 ženám. V roce 2019 získal tento projekt cenu WECF za genderová a klimatická řešení. Během této nové tříleté fáze (2023-2025) chce Univers-Sel poskytnout důkladnější podporu již vyškoleným producentkám, rozšířit tuto techniku do dalších vesnic, posílit prodejní síť plachet a rozvinout marketing soli.

Projekty podporované v roce 2023 v rámci akčního programu "Ženy a životní prostředí".

Seznamte se s akcemi uskutečněnými díky vaší podpoře.

LAAFI Francie

Školení zranitelných žen v oblasti permakultury a agroekologie za účelem rozvoje činností vytvářejících příjmy.

  • 20 zranitelných žen je vyškoleno v permakultuře a agroekologii.
  • Přírodní oblast o rozloze 1,5 hektaru je chráněna díky udržitelným zemědělským postupům, které respektují ekosystém.
  • 20 učitelů je seznámeno s koncepcí výživy a vyvážené stravy a je v této oblasti proškoleno.
  • 3 školy jsou zásobovány kvalitními pokrmy z čerstvé, místní a ekologické zeleniny.
Navštivte webové stránky asociace

Emmaüs Francie

Návrat zranitelných žen do práce prostřednictvím recyklace a transformace textilu.

  • 9 struktur hnutí Emmaus se pustilo do této nové činnosti a každá z nich vytvořila značku, výrobní dílnu a první kolekci.
  • Inspirovány kolektivem se k hnutí spontánně připojily nové upcyklační aktivity (mimo jiné společenství Emmaüs Chambéry, sdružení Emmaüs Agir, společenství Emmaüs Saint-Omer), což umožnilo podpořit další zranitelné ženy.
Navštivte webové stránky asociace

GERES

Podpora vytváření udržitelného pecního průmyslu pro ženy.

  • Rozvoj podnikání žen, zejména vytvořením prodejní sítě pro trouby se značkou FaranEco, podporovanou 13 ženami ze zranitelných čtvrtí ve Velké Casablance.
  • 4 z těchto žen prodaly troubu nebo kamna FaranEco a získaly provizi (která zvyšuje jejich příjem).
Navštivte webové stránky asociace

GRET

Zlepšení životních podmínek a ekonomického posílení 240 žen z etnických menšin při zajištění udržitelného lesního prostředí.

  • Vytvoření mezivesnické konzultační skupiny pro koordinaci ochrany lesů a činností na podporu živobytí v přírodní rezervaci.
  • Diverzifikace příjmů žen prostřednictvím odpovědného cestovního ruchu a zemědělství.
Navštivte webové stránky asociace

Lékaři světa

Školení zahradnic v agroekologických postupech, které jsou šetrnější k životnímu prostředí a méně škodlivé pro jejich zdraví.

  • 28 organizátorů, představitelů zahrádkářských svazů, bylo vyškoleno pro vedení terénní školy a zavedení udržitelné produkce zeleniny.
  • Na oplátku 28 zprostředkovatelů poskytlo školení 200 zahrádkářům, kteří program využívají.
  • V současné době probíhá obnova 2 zdravotních středisek, která poskytují lékařské vybavení a léky pro léčbu pacientů.
Navštivte webové stránky asociace

Forestever

Přispět ke zlepšení zemědělských pozemků domorodých žen výsadbou ovocných stromů, palem a léčivých rostlin.

  • Projekt využilo 175 žen a dětí. 110 z nich se zúčastnilo diskusních skupin na téma gender a životní prostředí.
  • Byly obnoveny 3 školky a ženy zorganizovaly 3 výpravy za sběrem semínek.
  • Každý příjemce vysadil 150 stromů.
Navštivte webové stránky asociace

Hospodářská zvířata bez hranic

Posílení postavení ženských chovatelů koz a ovcí posílením jejich dovedností a podporou jejich sdružování do družstev.

  • 148 žen bylo vyškoleno jako chovatelky a obdrží kozu nebo ovci.
  • 12 žen se naučilo základy veterinární péče.
  • Bylo vytvořeno družstvo pro prodej výrobků.
Navštivte webové stránky asociace

Gbobètô

Vyvinout ekologickou, zdravou a ekonomickou alternativu dřevěného uhlí zapojením žen do celého řetězce (výrobci, spotřebitelé, prodejci).

  • Každý den se vyrobí 2 000 briket na biopaliva.
  • Byly podpořeny 3 skupiny farmářek, které dodávají zemědělské suroviny potřebné k výrobě briket.
  • 6 hrnčířek bylo vyškoleno ve výrobě nového sporáku.
Navštivte webové stránky asociace

Rozvoj venkova

Podpora profesního začlenění zranitelných žen prostřednictvím produkce a distribuce syrového a zpracovaného ovoce.

  • 8 žen bylo podpořeno v jejich integračních aktivitách.
  • Byly recyklovány 3 tuny ovoce.
Navštivte webové stránky asociace

WECF France

Podpora žen ze znevýhodněných čtvrtí při organizování jejich sdružení pro recyklaci odpadu.

  • 4 recyklační sdružení vedená ženami jsou podporována při jejich formalizaci.
  • Ženy recyklátorky ze 4 sdružení jsou vyškoleny, aby hájily svá práva a posílily své postavení v hodnotovém řetězci recyklace.
Navštivte webové stránky asociace

SOL, Réseau CIVAM et FADEAR

Podpora zemědělkyň, které se věnují agroekologii.

  • 7 žen bylo podpořeno v rámci mentoringového programu pro zemědělce.
  • 22 farmářek se zúčastnilo školení pro jedno pohlaví a pracovních skupin, kde diskutovaly o svých potížích a sdílely osvědčené postupy.
  • Byla uspořádána řada osvětových akcí o zapojení žen do zemědělství, a to jak pro mužské, tak pro ženské zemědělce.
  • V současné době se připravuje akční výzkumný projekt o úloze žen v agroekologickém přechodu.
Navštivte webové stránky asociace (SOL) Navštivte webové stránky asociace (Réseau CIVAM) Navštivte webové stránky asociace (FADEAR)